Nyheter
Glad påsk!
Glad påsk önskar vi på SRQ:s kansli!
Webbinarium: Moderna metoder eller traditionellt återbesök: Vem vinner vårdmatchen?
Välkommen att vara med på webbinariet Moderna metoder eller traditionellt återbesök: Vem vinner vårdmatchen?
- När? Fredagen den 11 april kl. 12.10–12.50
- Var? Teams: Till webbinariet
Andel patienter som har uppföljning efter insatt b/tsDMARD har länge varit en nationell indikator för RA. I SRQ ser vi stora skillnader över landet avseende registrerade uppföljningsbesök och en genomförd journalgenomgång har visat stora skillnader också när det gäller genomförda återbesök. Vi gör helt enkelt väldigt olika.
Under webbinariet kommer vi att få höra två reumatologer i en pro-con-debatt avseende behovet av fysiska uppföljningsbesök – Louise Ekholm, tillförordnad verksamhetschef på Karolinska Universitetssjukhuset och Jan Cedergren, nyligen avgången verksamhetschef på Universitetssjukhuset i Linköping.
Därefter finns möjlighet att bidra med egna synpunkter i frågan. Är uppföljning efter insatt b/tsDMARD det viktigaste vi gör eller ska dessa besök inte prioriteras? Eller finns en tredje lösning?
Webbinariet arrangeras av SRQ och SRF inom RDS – Reumatologins Digitala Stöd.
- Webbinariet är kostnadsfritt och ingen föranmälan krävs.
- Webbinariet hålls i Microsoft Teams.
- Ställ dina frågor i chatten under webbinariets gång.
Välkommen!
Jon T Einarsson, ordförande SRF och Lotta Ljung, Registerhållare SRQ
GCA-modulen är nu uppdaterad
Nu är modulen för jättecellsarterit (GCA) i SRQ uppdaterad. Bland annat så finns det nya klassifikationskriterier för GCA (ARC/EULAR 2022) och uppdaterade modaliteter för diagnosticering inarbetade i den uppdaterade modulen.
Syftet med uppdateringen är att anpassa modulen till det nya nationella vårdförloppet för jättecellsarterit (GCA). Förhoppningen är att få en bra täckning för denna diagnos, att kunna följa patientgruppen på ett strukturerat sätt och att kunna utvärdera nya behandlingsalternativ som kommit och kommer framöver.
Uppdateringen har gjorts av Karin Wadström, ST-läkare på Centrum för Reumatologi, i samarbete med riktlinjegruppen för vaskulit på SRF och SRQ, som en del i hennes förbättrings- och utvecklingsprojekt i ST-tjänsten.
PER levnadsvanor som blankett
Nu finns frågorna om levnadsvanor i PER som blankett att skriva ut. Tanken är att blanketten kan användas som komplement när patienten har svårt att, eller inte vill, använda den digitala versionen.
Blanketten Levnadsvanor PER – blankett hittar du här på webbplatsen, på sidan Dokument under fliken Material.
Film om Raynauds i SRQ
Välkommen på webbinarium
Tisdagen den 25 mars 12.10–12.55 är du välkommen att vara med på webbinariet SLE i SRQ – praktisk användning där Docent Dag Leonard ger en orientering i SLE-modulen med fokus på några praktiska exempel och klinisk nytta.
Webbinariet är gratis och öppet för alla och hålls i Teams.
Webbinariet har redan ägt rum, men du kan se inspelningen via länken ovan.
Ny instruktion till SRQ städdag
Nu finns en uppdaterad version av instruktionen till SRQ:s städdag. Du hittar den under Material/Dokument under rubriken Övriga dokument.
Ny modul för Raynauds syndrom i SRQ
Eftersom flera reumatologiska specialistenheter idag ger injektioner med botulinumtoxin som behandling vid allvarligt Raynauds syndrom, har en enkel modul för patienter med Raynauds utan annan reumatologisk diagnos utvecklats. Den nya modulen för Raynauds syndrom utgår från modulen för systemisk skleros, men har färre frågor i PER och färre uppgifter att notera i besöksregistreringen.
Så här använder du modulen
Vid start av behandling med Botox-injektion fyll i Startdatum och klicka på Spara. Om ingen ny dos ges inom 6 månader så kommer behandlingen att avslutas automatiskt.
När ny injektion med Botox ges inom 6 månader från föregående. Klicka på Ny dos.
Välj datum för Ny dos och klicka på Spara, utsättningsdatum har nu flyttats fram 6 månader.
87,2 %
Täckningsgraden för RA i SRQ var år 2023 87,2%. Också denna gång är täckningsgraden den högsta någonsin! De 13 regioner som ligger över riksgenomsnittet har samtliga en täckningsgrad över 90%. Se hur det går för din region i VAP:en.
Etiketter med QR-kod till PER
Nu kan du skriva ut etiketter med QR-kod till PER. Använd filen som finns här på webbplatsen och skriv ut på etikettpapper från Avery, nr 7160.
Etiketterna kan användas till att klistra på till exempel kallelser, eller annat material, som skickas analogt till patienter.
PDF-filen hittar du under fliken Material på sidan Dokument under rubriken Patientinformation