Nyheter
Välkommen på webbinarium
Tisdagen den 25 mars 12.10–12.55 är du välkommen att vara med på webbinariet SLE i SRQ – praktisk användning där Docent Dag Leonard ger en orientering i SLE-modulen med fokus på några praktiska exempel och klinisk nytta.
Webbinariet är gratis och öppet för alla och hålls i Teams.
Webbinariet har redan ägt rum, men du kan se inspelningen via länken ovan.
Ny instruktion till SRQ städdag
Nu finns en uppdaterad version av instruktionen till SRQ:s städdag. Du hittar den under Material/Dokument under rubriken Övriga dokument.
Ny modul för Raynauds syndrom i SRQ
Eftersom flera reumatologiska specialistenheter idag ger injektioner med botulinumtoxin som behandling vid allvarligt Raynauds syndrom, har en enkel modul för patienter med Raynauds utan annan reumatologisk diagnos utvecklats. Den nya modulen för Raynauds syndrom utgår från modulen för systemisk skleros, men har färre frågor i PER och färre uppgifter att notera i besöksregistreringen.
Så här använder du modulen
Vid start av behandling med Botox-injektion fyll i Startdatum och klicka på Spara. Om ingen ny dos ges inom 6 månader så kommer behandlingen att avslutas automatiskt.
När ny injektion med Botox ges inom 6 månader från föregående. Klicka på Ny dos.
Välj datum för Ny dos och klicka på Spara, utsättningsdatum har nu flyttats fram 6 månader.
87,2 %
Täckningsgraden för RA i SRQ var år 2023 87,2%. Också denna gång är täckningsgraden den högsta någonsin! De 13 regioner som ligger över riksgenomsnittet har samtliga en täckningsgrad över 90%. Se hur det går för din region i VAP:en.
Etiketter med QR-kod till PER
Nu kan du skriva ut etiketter med QR-kod till PER. Använd filen som finns här på webbplatsen och skriv ut på etikettpapper från Avery, nr 7160.
Etiketterna kan användas till att klistra på till exempel kallelser, eller annat material, som skickas analogt till patienter.
PDF-filen hittar du under fliken Material på sidan Dokument under rubriken Patientinformation
Inloggningshjälp för patienter
Nu finns en ny sida på patienternas sidor här på srq.nu med hjälp om olika sätt att logga in för att registrera PER. Bland annat kan man läsa om hur man kan logga in med mobilt bank-id, eller med bank-id på fil via 1177. Får du frågor om detta från patienter kan du hänvisa dem dit.
Välkommen på webbinarium
Torsdagen den 17 oktober klockan 12.10–12.55 är du välkommen att vara med på webbinariet SRQ & Socialstyrelsen där personer från SRQ och Socialstyrelsen samtalar om utvärderingen av vården vid inflammatoriska reumatiska sjukdomar som kom i maj i år.
Webbinariet är gratis, öppet för alla och hålls i Teams.
Till webbinariet
Webbinariet har redan ägt rum, men du kan se inspelningen via länken ovan.
Nytt läkemedel i SRQ – Wezenla
Nu finns en ny biosimilar till Stelara (Ustekinumab) inlagd i SRQ – Wezenla.
Nya variabler i SLE-modulen – DORIS och LLDAS
Ett index som mäter låg sjukdomsaktivitet (LLDAS) respektive remission (DORIS) vid SLE (systemisk lupus erythematosus) har införts i beslutsstödet.
I september 2024 infördes två nya variabler i beslutstödet för SLE – LLDAS och DORIS. LLDAS står för “Lupus Low Disease Activity State” och används som mått på låg sjukdomsaktivitet vid SLE. DORIS används som mått på om SLE-sjukdomen är i remission och förkortningen står för ”Definition of Remission in SLE”. Beslutet att införa dessa variabler grundar sig på att flera studier visat att patienter som uppfyller kriterier för LLDAS respektive DORIS över tid har en bättre prognos och att de dessutom kan användas som behandlingsmål vid SLE.
Sök, så ska du finna!
Nu finns det en ny funktion för att söka fram diagnoser och läkemedel i registret. Du kan söka efter diagnoser i samband med att du registrerar en ny diagnos i SRQ. Sök på diagnoskod eller genom att skriva in namnet på diagnosen. Du kan också söka efter läkemedel med substans- eller preparatnamn när du sätter in ett nytt läkemedel.
Sök diagnos
Sök diagnos genom att skriva in namnet på diagnosen.
Sök diagnos genom att skriva diagnoskoden.
Sök läkemedel
Sök efter läkemedel genom att skriva namnet på preparatet eller substansen.