För att data från SRQ ska kunna användas till indikatorer, kvalitetsjämförelser och forskning så behöver datan ha hög kvalitet.
Att alla patienter är med (täckningsgrad) är ett viktigt mått, men också att alla besök är med (uppföljningsgrad) och att data från besöken är kompletta. För att arbeta med datakvalitet har SRQ ett antal funktioner och engagerade personer, men genom att registrera besök och läkemedel i SRQ bidrar vi alla till kvaliteten.
Bättre att göra lite än ingenting alls
Målsättningen är att registrera alla patienter med reumatisk sjukdom i SRQ, med korrekta registreringar av relevant information från diagnostillfälle och återbesök. Om vi alla inte kan nå hela vägen så finns en prioriteringsordning att följa. Punkt 1 och 2 bör betraktas som obligatoriska:
Prioriteringsordning för patientgrupper som ska inkluderas och följas i registret:
-
-
- Alla patienter med RA som ingår i vårdförlopp RA.
- Alla patienter som behandlas med b/tsDMARDs, med läkemedel under utökad övervakning i FASS eller med läkemedel som ingår i nationellt ordnat införande*, oavsett diagnos.
- Alla övriga patienter med DMARD-behandling.
- Övriga patienter med nydebuterad eller etablerad artrit-/spondartritsjukdom.
- Patienter med SLE, myosit, systemisk skleros och GCA, åtminstone med PER registreringar (VAS-skalor) och inlagda läkemedel.
- Patienter med övriga diagnoser.
-
* Nationellt ordnat införande av nya läkemedel är ett begrepp som används för den process där regioner, myndigheter och läkemedelsföretag samarbetar kring införandet av nya läkemedel.
Kvalitetsgruppens olika roller
Kvalitetsansvarig reumatolog och kvalitetssamordnare
I var och en av de sex sjukvårdsregionerna ska det finnas en kvalitetssamordnare och en kvalitetsansvarig reumatolog som bland annat arbetar för att
-
- förbättra täckningsgraden vid olika diagnoser
- öka registrering av besöks- och läkemedelsdata
- säkerställa kvaliteten på insamlade data.
Lokal SRQ-samordnare
Dessutom bör det vid varje klinik/enhet finnas en lokal SRQ-samordnare som kan vara enhetens kontaktperson och som bidrar till kompletta data för den aktuella kliniken, i första hand avseende vårdförlopp RA.
Vilka som har dessa roller idag hittar du under Kontakta oss och SRQ:s kvalitetsgrupp
Kvalitetsarbete tillsammans på städ- och informationsdagar
Kvalitetssamordnare och kvalitetsansvariga arbetar i nära samarbete. De arrangerar också så kallade städ- och informationsdagar på enheterna, då cirka en halvdag ägnas åt att läkare, och ibland också sjuksköterskor, får gå igenom data från sina egna patientbesök och fylla i information som saknas eller korrigera felaktigheter. Städ- och informationsdagarna kan också genomföras digitalt.
Listor för kvalitetsarbete i besöksmonitoreringen
När man är inloggad i SRQ så hittar man besöksmonitoreringen i spalten till vänster. Där finns de listor som SRQ:s kvalitetsgrupp arbetar med för att öka datakvaliteten och som används under städdagarna. Med hjälp av listorna kan man också få en överblick över de patienter man ansvarar för.
Texten publicerades ursprungligen i Reumabulletinen nr. 3/2023.